Stappenplan scheiding

De echtscheidingsprocedure kan in 7 stappen worden verdeeld. Met dit stappenplan duurt de gehele scheiding gemiddeld drie tot vier maanden. Dit is de tijd vanaf het kennismakingsgesprek tot en met de inschrijving bij de gemeente.

Hieronder een overzicht van het stappenplan, met de gespreksonderwerpen die aan bod komen.

stappenplan in het scheidingstrajectStap 1 Kennismaking

Tijdens het eerste gesprek maken we kennis met elkaar. Ik vraag naar jullie verwachtingen, vertel wat de mogelijkheden zijn en wat de werkwijze is. Is er voldoende vertrouwen van beide kanten? Dan maken we een vervolgafspraak.

Stap 2 Intakegesprek

We inventariseren alle zaken die voor jullie scheiding van belang zijn. Er ontstaat een overzicht, waarna we prioriteiten kunnen stellen. Met deze onderwerpen gaan we tijdens de komende gesprekken aan de slag.

Stap 3 Gesprek ouderschapsplan

Wanneer we het ouderschapsplan als eerste oppakken, dan plan ik eerst een gesprek met jullie kinderen. Het is zo waardevol om hun input te kunnen gebruiken voor het ouderschapsplan. Meestal ga ik in gesprek met kinderen van 8 jaar of ouder.

Vervolgens plan ik een gesprek met jullie waarin ik het gesprek met de kinderen terugkoppel. Voorafgaand aan dit gesprek hebben jullie het concept ouderschapsplan per e-mail ontvangen. Dit plan hebben jullie thuis voorbereid. Aan tafel nemen we alle onderdelen met elkaar door en verweven we de input van de kinderen in het plan.

Daarnaast komt in dit gesprek de kinder- en partneralimentatie aan de orde. Ik zal jullie informeren over de totstandkoming van deze bedragen. Op deze manier kunnen hier goede afspraken over gemaakt worden.

wat moet er gebeuren met de woningStap 4 Financiën en de woning

Jullie kunnen er ook voor kiezen om eerst de mogelijkheden voor jullie woning te bespreken. Hebben jullie een koop- of huurwoning? Wie wil er blijven wonen? Is het mogelijk om de hypotheek over te nemen? Moet de ander uitgekocht worden? Kan het huurcontract op een naam gezet worden? Allemaal zaken die aan de orde komen. Mochten jullie dat willen dan kan er een hypotheekadviseur aan tafel aanschuiven om het een en ander al financieel inzichtelijk te maken.

In dit gesprek bekijken we ook hoe jullie financiële situatie er na de scheiding uit komt te zien. Pensioenen en verdelen van vermogen komen hierbij ook aan bod. Jullie ontvangen uitgebreid uitleg zodat jullie de informatie hebben om in onderling overleg tot goede afspraken te komen.

Stap 5 Concept convenant

We bespreken het concept convenant, met daarin de juridische weergave van alle gemaakte afspraken. Een convenant is een document dat aan de rechter wordt verzonden. Dit document geeft weer hoe jullie je scheiding willen regelen.

Stap 6 Tekenen van de scheidingsdocumenten

Het convenant ligt voor jullie klaar om te ondertekenen. Ik controleer nog de laatste officiële documenten en we bespreken nog een aantal laatste zaken.

 Stap 7 Juridische afwikkeling

Wat volgt, is de juridische afwikkeling van jullie scheiding (rechtbankprocedure). Jullie scheidingsverzoek wordt door de advocaat bij de rechtbank ingediend. Ik werk hiervoor samen met een advocatenkantoor. Zij dienen het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank en geven juridisch advies tijdens het scheidingstraject.

Na vier tot vijf weken volgt de beschikking en is de scheiding uitgesproken. De advocaat zal er vervolgens voor zorgen dat jullie scheiding wordt ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand van de gemeente. De scheiding is dan definitief.

Spreekt deze werkwijze, via dit stappenplan, je aan? [maxbutton id=”3″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Adresgegevens

Sabine Toornvliet
Tiendschuurstraat 30
8043 XS Zwolle
06-41 51 78 77
info@sabinetoornvliet.nl


logo mediation federatie nederland mfn