SCHIP-aanpak

SCHIP-aanpak, een vernieuwende manier van bemiddeling

logo schip aanpak

Een scheiding verloopt niet altijd soepel. Soms is er sprake van enorm veel pijn en verdriet vanwege zaken die zich tijdens jullie huwelijk hebben voorgedaan. Hoe hard je het ook probeert, elke keer belanden jullie weer in oeverloze discussies die uiteindelijk uitmonden in enorme uitbarstingen. Met alle gevolgen van dien, want de communicatie en het contact verslechteren snel. Jullie raken in een neerwaartse spiraal.

Samen hebben jullie kinderen en je merkt dat ze er onder lijden. Soms merk je zélf dat je het belang van de kinderen uit het oog verliest omdat je continu in de ‘vechtstand’ staat. Je vreest zelfs dat er een vechtscheiding gaat komen, maar weet niet hoe je dit moet doorbreken.

” We zijn beiden iemand geworden die we ooit dachten niet te zijn. We vonden beiden oprecht dat we het volste recht hadden om door te gaan met de strijd, zonder te zien wat we hiermee elkaar en de kinderen hebben aangedaan. Dat is het ergste, ik ben mezelf zo tegengevallen.”

(Vechten voor je scheiding, T. Rodenburg & L. van der Maarel)

Rouw

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over ‘vechtscheidingen’. In dit woord ligt de nadruk op het woord ‘vechten’. Maar naast het conflict wat zich afspeelt, is er ook een enorm verlies. Dit is niet alleen het verlies van je partner, en gedeeltelijk verlies van de kinderen, maar ook verlies van vertrouwen, bestaande financiële zekerheden, sociale omgeving, huis en haard etc.

Met andere woorden, echtscheiding zorgt voor rouw. Deze rouw beleef je vaak alleen, je (ex)partner heeft hier geen weet van. Er wordt eenvoudig voorbij gegaan aan wat jullie beiden samen hadden en wat jullie hebben verloren.

Doel SCHIP-aanpak

Het doel van de SCHIP-aanpak is om (ex) partners weer zo met elkaar te laten verbinden dat ze daarna in staat zijn om samen te kunnen optrekken in hun gezamenlijk ouderschap.

Die verbinding is met de scheiding verbroken. Er moet een nieuwe connectie gemaakt worden met elkaar, vooral vanwege de kinderen. Dit is geen keuze maar bittere noodzaak. Kinderen zijn vaak de dupe bij de echtscheiding. Ze lijden eronder op school en lopen een groter risico op depressie. Daarnaast kunnen scheidingskinderen een minder goede band met hun ouders ontwikkelen en hebben ze meer kans om later ook te gaan scheiden (Spruijt & Kormos, 2010).

Nieuwe verbinding SCHIP-aanpak

Om de nieuwe verbinding als partners in ouderschap te bewerkstelligen, is het belangrijk om stil te staan bij dat wat verloren is gegaan. Stil staan bij de rouw. Het beschadigde HART moet worden geheeld, zodat het zich opnieuw kan openen. Want als jullie als ex-partners in staat zijn om samen te kijken naar de verliezen en de conflicten in de relatie, deze een plek kunt geven, schoon schip kunt maken, dan ben je in staat om samen te werken in je ouderschap.

“Om goede ouders te kunnen zijn moet je eerst goede ex-partners zijn. Dan komt het met die kinderen echt wel goed!”

“Vergeven doe je voor jezelf, niet voor een ander”

(Bron voor de inhoud van deze pagina: Vechten voor je scheiding, T. Rodenburg en L. van der Maarel)

Gecertificeerd Expert SCHIP-behandelaar

Als licentiehouder en gecertificeerd Expert SCHIP-behandelaar kan ik jullie begeleiden in het proces om jullie relatie af te sluiten om daarna het gezamenlijk ouderschap vorm te geven. Neem gerust contact met me op voor verdere informatie.

De grondleggers voor de SCHIP-aanpak zijn Tineke Rodenburg en Leoniek van der Maarel. Zij schreven het boek Vechten voor je Scheiding, Schipbreuk geslaagd. Op de website www.schipaanpak.nl vind je nog meer informatie over de SCHIP-aanpak.

De afkorting SCHIP  heeft overigens de volgende betekenis:

  • fase 1: Samenkomen
  • fase 2: Conflict- en verliesverheldering
  • fase 3: Helpend Horen
  • fase 4: Intergratie
  • fase 5: Partners

De kern van de SCHIP-aanpak is aandacht voor Rouw én Herstel van vertrouwen.

Adresgegevens

Sabine Toornvliet
Tiendschuurstraat 30
8043 XS Zwolle
06-41 51 78 77
info@sabinetoornvliet.nl


logo mediation federatie nederland mfn