Skip to main content

Scheidingsboodschap kinderen

De scheidingsboodschap kinderen…..Het moment is daar. Je hebt met je partner gesproken en jullie zijn tot de conclusie gekomen dat jullie relatie geen voedingsbodem meer heeft. Beiden zijn jullie het er over eens, maar de kinderen wacht de boodschap nog… Hoe zullen ze reageren, verdrietig, boos of hadden ze het juist wel verwacht….?

En de kinderen scheiden mee….boek over scheidingsboodschap kinderen

Uit het boek: “En de kinderen scheiden mee…” van M. Gary Neuman & Patricia Romanowski wil ik jullie een handreiking geven hoe de boodschap aan de kinderen te vertellen. Ik vind deze tekst van de scheidingsboodschap kinderen een hele mooie leidraad om als ex geliefden je samen voor te bereiden op dit spannende moment.

Jullie kunnen het beste evenveel zeggen, zodat je kind voelt dat dit een gemeenschappelijke beslissing was en dat de ene ouder niet meer verantwoordelijk is voor de scheiding dan de ander.

Tekst scheidingsboodschap kinderen

Mama: “Je weet dat papa en ik heel veel van je houden, en dat we er altijd voor je zijn als je ons nodig hebt. We willen je iets vertellen over een paar belangrijke veranderingen die in ons gezin gaan plaatsvinden.”

Papa: “Mama en ik hebben een paar fouten begaan in ons huwelijk. Papa’s en mama’s hebben soms problemen samen en kunnen dan niet zo goed met elkaar overweg, en dat is met ons ook zo. We hebben erg ons best gedaan om onze problemen op te lossen, maar dat is tot dusver niet gelukt. We bezorgen elkaar alleen maar verdriet als we samen blijven wonen, dus hebben we besloten om uit elkaar te gaan. Ik ga ongeveer over een maand ergens anders wonen. Ik kan een appartement huren op twee kilometer hier vandaan. Wij zien elkaar dan elk weekend en op speciale dagen. Als je er behoefte aan hebt, mag je me altijd bellen. Ik zal hier alleen niet meer wonen.”

Mama: “ Papa en ik vinden het allebei heel erg naar dat er een paar dingen voor jullie gaan veranderen, terwijl het enkel en alleen onze problemen zijn. We willen ook dat jullie heel goed beseffen dat die veranderingen niets te maken hebben met iets dat jullie gezegd of gedaan hebben. Het is puur onze fout, en het spijt ons heel erg.”

Papa: “ Ik zal altijd van jullie houden, en mama zal ook altijd van jullie houden. We gaan uit elkaar omdat we niet gelukkig meer zijn samen en elkaar verdriet blijven doen als we samenblijven.”

Overgangsperiode

Ook al zijn jullie overtuigd van je beslissing, laat toch wat tijd zitten tussen het moment van aankondiging en de dag dat de andere ouder vertrekt. Misschien een week of twee. Zo hebben kinderen de tijd om aan het idee te wennen.

Door nog een tijdje in huis te blijven heeft de ouder die vertrekt nog een aantal keren de gelegenheid om met je kind te praten en tijd door te brengen, om toekomstplannen te bespreken en te bevestigen en om hem te troosten.

gesprek scheidingsboodschap kinderen

Herinnering scheidingsboodschap kinderen

Veel sterkte met het vertellen van de boodschap. Wees duidelijk en openhartig en altijd bereid om naar je kind te luisten.

Onthoud dat de manier waarop de scheidingsboodschap kinderen is verteld, ze voor het leven bij zal blijven. Dus als jullie dit op een respectvolle manier kunnen overbrengen, zullen jullie kinderen deze herinnering als minder negatief ervaren.