Skip to main content

Rugzakje in de relatie

Als je elkaar net leert kennen, dan lijkt alles vanzelf te gaan! Je partner is de meest grappige en attente persoon die je kent. En jullie kunnen nachtenlang praten, volledig op dezelfde golflengte. Je zit letterlijk op een verliefde wolk. 

Na verloop van tijd kom je weer wat meer met de beide benen op de grond. Je gaat samenwonen en dan beginnen je de eerste verschillen op te vallen. En ga je je misschien wel ergeren aan de gewoonten van je partner. Je vraagt je af waarom je dat niet eerder hebt gezien.

Elke partner brengt zijn eigen rugzakje aan jeugdervaringen, eigenschappen, manieren van communiceren, emotionele gevoeligheden en voorkeuren mee in de relatie. De combinatie van die rugzakjes kan ervoor zorgen dat het soms botst tussen jullie, vooral als het niet lukt om goed met elkaar te communiceren en al helemaal niet in tijden van stress.

De Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) beschrijft een aantal belangrijke bronnen van relatieproblemen. Deze bronnen hoeven niet per se tot relatieproblemen te leiden, maar doen dat vaak wel:

Patronen van communicatie

Aan een heleboel relationele problemen liggen problemen in de communicatie ten grondslag. Je hebt nooit geleerd om te communiceren, of bent er onhandig in om het goed over te brengen. 

Emotionele gevoeligheden

Ook is ieder mens uitgerust met emotionele gevoeligheden. Meegekregen vanuit je gezin van herkomst, of door schade die later is opgelopen zoals bijvoorbeeld gepest zijn op school, of overspel in een vorige relatie. Als de ander deze gevoelige “knop” raakt, kun je hierop met veel negatieve emoties reageren. 

Stress

Elke relatie krijgt vroeg of laat te maken met een stressvolle situatie: verhuizing, ziekte van een kind of familielid, een overlijden, stress op het werk, geldproblemen, uitdagingen in de opvoeding van de kinderen, etc. Als zo’n stressvolle situatie samen niet goed wordt opgepakt, dan kan dit ervoor zorgen dat dit de relatie negatief beïnvloed. 

Verschillende levensfasen

Ook de verschillende levensfasen die samen partners doormaken zorgen ervoor dat je steeds weer met elkaar moet onderzoeken hoe het tussen jullie zit.

Denk aan: samenwonen, het krijgen van een baby, kinderen in de pubertijd, kinderen het huis uit of de pensioengerechtigde leeftijd. 

Elke keer worden de kaarten opnieuw geschud en kunnen jullie verschillen in denkwijze ervoor zorgen dat het gaat schuren tussen jullie. 

Hoe kunnen we dit samen oppakken?

De ander kwetst niet met opzet, maar het is logisch gezien wat diegene heeft meegemaakt en logisch gezien de omstandigheden.

In relatiemediation help ik jullie om oog te krijgen voor de wijze waarop jullie manier van handelen wordt beïnvloed door het rugzakje. Het zorgt dat je milder wordt naar de ander toe en dat je negatieve gevoelens en gedachten verminderen. 

Wees welkom met je rugzakje!