Skip to main content
scheiden rouw en verlies

Rouw en verlies tijdens scheiding

Samen eten – een verhaal uit de praktijk 

Maandagochtend 9:15 uur. Mijn eerste afspraak voor die dag; op de agenda staat het bespreken van het ouderschapsplan met Francien en Roelof.

Als Francien en Roelof binnen komen merk ik meteen al dat er iets is. De altijd vrolijke Roelof kijkt nors en zijn stem is vlak. Ook Francien staart voor zich uit. Nadat ik de koffie heb neergezet vraag ik: ‘ Vertel eens , wat is er aan de hand…?’

Roelof neemt het woord: “ Ik voel me belazerd aan alle kanten!” “ Ze heeft een relatie en daarnaast heeft ze ook met haar vader onze situatie besproken, terwijl we hebben afgesproken dat ze dat niet zou doen”. “ En wat het meeste pijn doet is dat ik het wist….ik wist dat ze tijdens ons huwelijk al wat met hem had….”

Ik vraag Roelof wat dat met hem doet, deze ontdekking. “ Het doet enorm veel pijn, ik dacht dat ik er overheen was, want ze is eerder vreemd gegaan tijdens ons huwelijk, maar dit haalt alles weer naar boven. “

Verwijderingscheiden rouw en verlies

Deze situaties kom ik vaak tegen aan tafel. Stellen die uit elkaar gaan en die in eerste instantie niet kunnen vertellen wat er speelde tijdens hun huwelijk. Omdat de schaamte te groot is, omdat het nog te veel pijn doet. En dan gebeurt er gaandeweg het mediationtraject iets waardoor de pijn opgerakeld wordt, waardoor je ineens enorm boos tegenover elkaar komt te staan. En dan moet het er wel uit!

Als een van de partners is vreemd gegaan tijdens een huwelijk en de ander komt daar achter, dan slaat dat een diepe wond. In het vertrouwen naar elkaar, in je zelfbeeld. Je hebt een geheim wat je niet naar buiten wilt brengen, je wordt achterdochtig en daardoor word je iemand die je eigenlijk helemaal niet wil zijn… Er ontstaat verwijdering. Je kunt niet meer met elkaar communiceren, alles wat de ander zegt wordt in twijfel getrokken. Het onbezorgde gevoel van ‘samen staan we sterk’ is in een klap weg. De verwijdering wordt groter en je kunt nog maar een besluit nemen: we kunnen niet meer verder samen.

Rouw en verlies

Eigenlijk is er sprake van een enorm rouwproces, want je bent enorm veel kwijt geraakt. Beiden zijn jullie veel kwijt geraakt. Jullie hadden samen ook heel veel mooie dingen in je huwelijk. Je werd ooit verliefd op elkaar, was jullie huwelijksdag mogelijk de mooiste dag van je leven en misschien kregen jullie kinderen. Zaken om te koesteren.

Tijdens het gesprek met Roelof en Francien richt ik me op hun verlies. Op de mooie dingen die ze samen hadden gehad. Francien was voor Roelof de vrouw van zijn leven. Francien voelde dat hun huwelijk ging glijden toen ze een grote verbouwing aan hun huis deden. Tijdens de verbouwing zagen ze elkaar nauwelijks en deze periode duurde wel 1 jaar. Francien had het gevoel dat ze alleen was; “ik dacht dat hij me niet zag staan”. “Er was alleen nog maar de verbouwing, de opleiding en ook werd zijn vader nog ziek. We hadden totaal geen oog meer voor elkaar, en het er samen over hebben: dat lukte niet. Ik had op dat moment geen regie meer, ik ontmoette iemand die me aandacht gaf. Het is me overkomen. Had ik er maar over gesproken met Roelof, dan hadden we er wat aan kunnen doen”.

Doordat Roelof zag wat het met Francien deed, kon hij zijn boosheid laten varen. Ze raakten met elkaar in gesprek wat ze nu nodig hebben om verder te kunnen. Francien wilde het liefst dat Roelof met zijn hatelijke opmerkingen richting haar stopte. Deze raakten haar  diep. Roelof beaamde dat hij dan uit haat reageerde en dat hij dat ook niet meer wilde. Zijn grootste angst was dat zijn vaderrol zou worden overgenomen. Francien kon heel duidelijk aangeven dat dit nooit zou gebeuren omdat de kinderen maar een vader hebben. Door deze zaken uit te spreken naar elkaar kwam er al veel meer ruimte, opluchting.

Weer overleg mogelijk

Woensdagochtend 1,5 week later, 9:15 uur. Francien en Roelof nemen weer plaats aan de mediationtafel. Ik vraag hoe ze het gesprek van vorige week hebben ervaren.

Beiden zeggen ze dat ze het als waardevol hebben ervaren. Het was een gesprek wat nodig was want hierdoor kunnen ze weer overleggen met elkaar. De boosheid is weg en ze willen samen werken aan een goed ouderschapsplan.

Het heeft zo de lucht geklaard dat ze afgelopen week een avond met elkaar en de kinderen hebben kunnen eten. Francien had zelfs 2 maaltijden gekookt, waar Roelof uit mocht kiezen. En Roelof heeft zijn kinderen sinds lange tijd weer in bad gedaan ’s avonds.

Ik benoem hoe mooi dit is. Geweldig dat ze direct deze ruimte hebben gekregen om samen met het gezin iets te doen. En wat voor een mooi voorbeeld ze hun kinderen geven.

Logo Schip aanpak

 

Zitten jullie ook in deze situatie? Kom dan aan tafel!

Neem contact met me op via email info@sabinetoornvliet.nl of telefonisch: 06-41517877.

 

Sabine is MfN familie mediator en SCHIP-mediator. Hierdoor is ze gespecialiseerd in rouwverwerking tijdens en na scheiding.

Meer informatie over de SCHIP-aanpak is te vinden op www.schipaanpak.nl.