saven toornvliet mediation omgangsregeling ouderschapsplan

Ouderschapsplan

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij jullie scheiding, is het ouderschapsplan een belangrijk onderdeel. De rechter heeft het ouderschapsplan verplicht gesteld als er binnen jullie huwelijk kinderen zijn, jonger dan 18 jaar.

Voorafgaand aan het gesprek over het ouderschapsplan zal ik een voorbeeld sturen dat jullie thuis kunnen bespreken en waarover alvast van gedachten gewisseld kan worden. Aan tafel zullen we het plan uitgebreid bespreken. Ik geef een toelichting op de verschillende onderdelen.

Een ouderschapsplan kan veel narigheid en misverstanden voorkomen. Daarnaast is een klein beetje zekerheid over de toekomst erg belangrijk. Een ouderschapsplan schept duidelijkheid over wat je voor je kinderen wilt regelen. Ouders en kinderen weten zo waar ze aan toe zijn en wat ze van elkaar kunnen verwachten. Je kunt erop terugvallen als er misverstanden ontstaan of wanneer omstandigheden veranderen.

Een onderdeel van het ouderschapsplan is de omgangsregeling. Want kies je voor co-ouderschap of een reguliere omgangsregeling? Wat is in jullie situatie praktisch en wat is fijn voor de kinderen? Lees hier meer over co-ouderschap en omgangsregeling: co-ouderschap wordt tegenwoordig vaak afgesproken, maar wat houdt dit nu eigenlijk in?


Kinderen betrekken bij het ouderschapsplan

Mijn leven met gescheiden oudersOmdat een scheiding niet alleen gevolgen voor jullie heeft, maar ook voor de kinderen, geef ik hen graag de gelegenheid om ook hun verhaal te doen. Wat oudere kinderen hebben vaak een goed beeld van waar ze willen wonen, hoe voor hen een wenselijke omgangsregeling eruit komt te zien en op welke manier ze de vakanties door willen brengen. Aan de andere kant is een scheiding ook voor hen een emotioneel proces.

Soms vinden ze het moeilijk om open en eerlijk tegen hun ouders te vertellen wat ze willen, waar ze mee zitten of waar ze verdrietig over zijn. Dan kan het voor hen fijn zijn om daar met een neutrale derde over te praten. Hiervoor ruim ik graag tijd in om 1-op-1 met hen te praten.

Aan de hand van de werkvorm “mijn leven met gescheiden ouders” van Kiddocom kan ik (op een speelse wijze) in gesprek gaan met kinderen vanaf 4 jaar. Ik stem vervolgens met de kinderen af wie het gesprek terugkoppelt aan papa en mama: zij zelf of dat ik dat mag doen.

Onderwerpen in het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is een dynamisch stuk. Het plan kan inhoudelijk wijzigen omdat bijvoorbeeld jullie kinderen ouder worden, je andere werktijden krijgt of omdat je verhuist naar een andere woonplaats. Je kunt daarnaast met elkaar afspreken welke onderwerpen je in het ouderschapsplan wilt opnemen.

Welke onderwerpen kunnen dat dan zijn:

  • Wie heeft het gezag en op welk adres worden de kinderen ingeschreven?
  • sabine toornvliet mediation ouderschapsplanWillen jullie wel of geen co-ouderschap?
  • Welke zorgverdeling in plaats en tijd willen jullie afspreken?
  • Op welke manier onderhoud je contact met elkaar als de kinderen bij de andere ouder zijn?
  • Welke afspraken wil je maken over vakanties en verjaardagen?
  • Wat spreek je af over de financiĆ«n, kinderalimentatie, kinderbijslag etc.
  • Hoe informeer je elkaar over school, schoolkeuze, doktersbezoek etc. en wie gaat daar naar toe?
  • Wie haalt en brengt de kinderen naar sport, muziek- of dansles?
  • Afspraken over verzorging, opvoeding en ontwikkeling van jullie kinderen.
  • Evaluatie van het ouderschapsplan en wanneer / hoe maak je nieuwe afspraken?

Mocht nu binnen een jaar na scheiding blijken dat het opgestelde ouderschapsplan toch wat wijzigingen nodig heeft, dan kunnen jullie kosteloos bij mij terugkomen voor een eenmalige update van het ouderschapsplan. Dit kosteloze gesprek duurt maximaal een half uur.

Willen jullie ook samen met de kinderen een goed ouderschapsplan opstellen? Neem contact met me op voor een vrijblijvende afspraak.

[maxbutton id=”3″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Adresgegevens

Sabine Toornvliet
Tiendschuurstraat 30
8043 XS Zwolle
06-41 51 78 77
info@sabinetoornvliet.nl


logo mediation federatie nederland mfn