Skip to main content
op vakantie na de scheiding - vliegtuig

Na de scheiding alleen met je kind op vakantie

Waar moet je aan denken?

De maand mei is begonnen. Veel mensen zijn al weer volop bezig met het plannen van de aankomende vakantie. Als gescheiden ouder moet je er wel verdacht op zijn dat je je minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) niet zomaar mee kan nemen naar het buitenland. De andere ouder, die ook het gezag heeft, moet hiervoor toestemming geven. Je zult de andere ouder ook moeten informeren waar deze vakantie naar toe gaat en waar je verblijft.

Reisdocumenten

Kinderen hebben een eigen paspoort of ID-kaart nodig bij een reis naar het buitenland. Eerder was een bijschrijving in het paspoort mogelijk, maar dit is sinds 2012 niet meer geldig.

De andere ouder moet toestemming geven voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart. De gemeente heeft hier richtlijnen voor, vraag dit ruim van tevoren na.

Mocht een van de ouders niet mee willen werken, dan kun je vervangende toestemming via de rechtbank vragen. Hiervoor heb je wel een advocaat nodig.

Strenge controleop vakantie na de scheiding - vliegtuig

De Koninklijke Marechaussee controleert, in verband met kinderontvoeringen, strenger op reisdocumenten van kinderen. Vooral als kinderen een andere achternaam hebben dan de ouder of de persoon met wie ze reizen.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan kinderen met de naam van de vader, waarbij de moeder haar meisjesnaam heeft gehouden. Of kinderen van andere ouders die je meeneemt, dus vriendjes en vriendinnetjes van je eigen kinderen. Of kinderen van gescheiden ouders.

De ouder die alléén gezag heeft over een kind krijgt ook te maken met controle. Neem stukken mee waaruit blijkt dat jij de enige ouder bent die het gezag heeft.

Goed voorbereid op reis

Bereid je als gescheiden ouder goed voor op de paspoortcontrole. Aangeraden wordt om voor de kinderen die met je meereizen in ieder geval het volgende mee te nemen:

  • Geldig paspoort of ID-kaart van het kind;
  • Het formulier: “aanvraag toestemming reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland”. Dit formulier moet zijn ingevuld en door de andere ouder zijn ondertekend.

Het is een document waarin de thuisblijvende gezaghebbende ouder verklaart dat hij/zij toestemming geeft dat je met het minderjarige kind naar het buitenland reist. Dit formulier kun je via deze link op de website www.defensie.nl downloaden.

Neem naast het toestemmingsformulier de volgende aanvullende documenten mee:

  • retourticket;
  • eventueel recent uittreksel van het gezagsregister, deze is kostenloos op te vragen bij de Rechtbank;
  • recent uittreksel Basis Registratie Personen (BPR);
  • eventueel geboorteakte van het kind;
  • kopie van het paspoort/ID kaart van de ouder die toestemming geeft;
  • als deze er is: ouderschapsplan.

Tenslotte is het nog belangrijk om na te vragen bij de ambassade van het land waar je naar toe reist, welke eisen zij eventueel stellen.

Vragen?

Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen, neem dan gerust contact op.

Fijne vakantie!