Skip to main content

Hoe vertel je het de kinderen?

Onlangs publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek dit filmpje: “Op een doorsnee dag”. Hieruit blijkt dat er per dag 92 huwelijken door echtscheiding worden ontbonden. Hiervan duurden 15 huwelijken korter dan 5 jaar.

Dat zijn toch aantallen waar je van schrikt.

Van deze 33.000 echtscheidingen hebben 20.000 stellen minderjarige kinderen. Hierdoor krijgen jaarlijks 55.000 kinderen met een scheiding van hun ouders te maken.

Scheidingsboodschap aan de kinderen

Van de stellen die ik in mijn kantoor in Zwolle spreek, is de scheidingsboodschap aan de kinderen toch wel een heel zwaar en emotioneel punt. Want hoe breng je deze boodschap? Bij voorbaat wordt je al overmand door verdriet over de zware boodschap die je moet gaan brengen.

Samen vertellen

ouders doen de scheidingsmelding aan hun kinderenWat in ieder geval belangrijk is, is dat jullie de boodschap samen brengen. Bereid het gesprek samen goed voor. Kinderen herinneren zich dit gesprek later vaak nog goed. Vertel de kinderen op hun eigen niveau dat je niet meer samen kunt en wilt blijven, maar dat je wel altijd ouders van hen blijft. Blijf respectvol over elkaar praten (ook al zal dit soms moeilijk zijn).

Probeer zo goed mogelijk antwoord op hun vragen te geven. En ook als je het antwoord niet weet, kun je dit zeggen. Geef daarbij aan, dat zij het als eerste te horen krijgen als je het antwoord wel weet.

Soms duren deze gesprekken kort. Jonge kinderen kunnen zo weer over gaan tot de orde van de dag. Geef aan dat ze altijd bij je mogen komen met een vraag of als ze verdrietig zijn.

Als kinderen vragen stellen over zaken als buitenechtelijke relaties en financiële kwesties kun je hun het beste aangeven “dat dit iets tussen papa en mama is, en dat zij zich daar niet mee bezig hoeven te houden”. Maak een onderscheid tussen zaken die direct gevolgen hebben voor de kinderen en zaken waar zij niets mee kunnen.

Het getuigt van grote kracht en waardigheid als dat lukt en je bewijst je kind er een grote dienst mee.

Niet de schuldige

En je kunt niet vaak genoeg benadrukken dat je kinderen geen ‘schuld’ hebben wat de scheiding betreft. Kinderen hebben soms het idee dat “ als ze liever tegen mama waren geweest, dat papa en mama dan niet uit elkaar zouden zijn gegaan”. Neem dit gevoel bij je kind weg.

Stem geven

Als kindbehartiger en mediator vind ik het belangrijk om het kind een stem te geven in de scheiding. Soms is het voor je kind toch moeilijk om iets tegen papa of mama te zeggen over zijn/haar gevoelens. Ze willen je er dan niet mee belasten omdat ze wel zien dat je het moeilijk hebt. Dan is het fijn om met een ‘buitenstaander’ te kunnen praten.

Ze voelen zich belangrijk als ze de gelegenheid krijgen om hun mening te geven. Vaak zijn ze blij dat ze het hebben gedaan, het lucht op.

Maar er komen ook heel waardevolle tips van de kinderen op tafel. Soms zien zij een omgangsregeling veel praktischer of hebben ze zelf al bedacht hoe ze het contact met de andere ouder willen onderhouden: “Dan ga ik mijn moeder leren whatsappen”.

Signalerings-/verwijsfunctie

Aan de andere kant heb ik ook een signaleringsfunctie. Als ik zie dat een kind vastloopt in zijn/haar emoties zal ik na overleg met jullie kind en jullie adviseren om bijvoorbeeld een kindercoach in te schakelen.

Gun je kind de mogelijkheid tot het hebben van een stem in de scheiding, zodat hij/zij zo goed mogelijk door deze moeilijke fase wordt geloodst. Want ook zij hebben hier recht op, net als jij.

 

Door: Sabine Toornvliet