Skip to main content

Harde en zachte emoties

Judith en Angelique zijn al 18 jaar een stel. Door het intensieve werk van Angelique komt zij vaak uitgeput thuis en duikt direct op de bank achter de Ipad. Judith ergert zich hieraan, ze heeft het gevoel dat ze steeds verder uit elkaar groeien. Als Judith dit probeert aan te kaart, zucht Angelique dat ze het daar nu écht niet over wil hebben. Judith wordt woedend, stampt boos weg en pas na 3 dagen worden de eerste oppervlakkige woorden weer met elkaar gewisseld…

Er zijn twee soorten emoties: zachte en harde. Harde emoties zijn gericht op de ander. Je gebruikt ze om jezelf te verdedigen en te beschermen. Denk aan boosheid of ongeduld. Onder harde emoties gaan vaak zachte emoties schuil, zoals verdriet, gekwetstheid of angst. Zachte emoties gaan over jezelf, en drukken kwetsbaarheid uit. Ze geven aan hoe je je écht voelt. 

Veel mensen durven zachte emoties niet goed te voelen. Ze kunnen namelijk pijn doen. Dus blijven velen van ons liever in harde emoties zitten. Soms ook zijn mensen zich niet bewust van hun zachte emoties. Ze schieten automatisch in de harde emoties. Het lijkt op een ijsberg: je laat ‘boven water’ de harde emoties zien, terwijl je eigenlijk de emoties voelt die ‘onder water’ zitten.

Het nadeel van harde emoties is dat ze in relaties zorgen voor ergernis en ruzie. Dit voorkom je door eens stil te staan bij wat het gedrag van de ander nu wérkelijk met je doet. Door na te denken over je zachte emoties dus. 

Op het moment dat je met je partner in gesprek kunt gaan over je zachte emoties, dan ontstaat er een ander gesprek.

Benoem wat het probleem met je doet. Wat voel of denk je erbij (zachte emoties)? 

Download hier De IJsberg zodat je deze kunt uitprinten en in je gesprek kunt gebruiken.  Je zult merken dat dit al een heel ander gesprek te weeg brengt…

Deze IJsberg is ontwikkeld door psychologen Pieternel Dijkstra en Aerjen Tamminga, zij ontwikkelden IBCT relatietherapie. IBCT wordt beschreven in het boek IBCT-relatietherapie: behandelprotocol in 10 sessies.