Sabine Toornvliet mediation kosten alimentatie afspreken

Alimentatie afspreken

Alimentatie is een lastig onderwerp waar veel mensen graag snel duidelijkheid over willen hebben. Maar hoe worden de kinderalimentatie en partneralimentatie bepaald?

De hoogte van de kinderalimentatie

Met elkaar maak je afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie. Hierbij is de levensssabine toornvliet mediation alimentatie afsprekentandaard van de kinderen, zoals die tijdens het huwelijk was, het uitgangspunt. Om de hoogte van de alimentatie te bepalen worden vaste bedragen als richtlijn gebruikt. Dit wordt ‘de behoefte van de kinderen’ genoemd.

De daadwerkelijke hoogte van de kinderalimentatie is niet automatisch even hoog als de berekende alimentatie. Dit heeft te maken met de financiële draagkracht van jullie als ouders. Dit wordt berekend op basis van jullie netto besteedbare inkomen. Daarbij wordt rekening gehouden met welk deel van het inkomen je zelf nodig hebt om in je eigen levensonderhoud te voorzien. Vervolgens wordt bekeken of de alimentatie betalende ouder wel in staat is om een bijdrage te leveren in de kosten van de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Mocht de ouder hiertoe in staat zijn, dan wordt berekend welke bijdrage hij of zij maximaal kan leveren.

Op basis van de behoefte van de kinderen en de financiële draagkracht van de ouder wordt de hoogte van de kinderalimentatie vastgesteld.

Deze berekeningen zijn niet eenvoudig. Het kan zijn dat jullie in onderling overleg een redelijk bedrag vast willen stellen voor kinderalimentatie. Ook dat is mogelijk. Mijn taak als mediator is om jullie hierover te informeren en om inzichtelijk te maken om welke bedragen het gaat.

Hierdoor heb je overzicht en duidelijkheid en kunnen jullie in onderling overleg de hoogte van de kinderalimentatie bepalen.

Neem contact met me op via onderstaande knop:

[maxbutton id=”2″ text=” contact” ]

De hoogte van partneralimentatie

Op het moment dat jullie besluiten om niet meer samen verder te gaan, ontstaan er twee huishoudens. Na de scheiding moeten jullie beiden rond kunnen komen. Als jullie tijdens het huwelijk ongeveer evenveel verdienden, dan verandert er niet zoveel. Wanneer de ene partner echter minder inkomsten had, omdat hij of zij minder is gaan werken toen er bijvoorbeeld kinderen kwamen, kan er recht ontstaan op partneralimentatie. De wet geeft namelijk aan dat ex-echtgenoten elkaar moeten onderhouden. Hierover kan ik jullie aan de hand van een wettelijke berekening over informeren.

Sabine Toornvliet mediation kosten alimentatie afspreken Het bedrag van de partneralimentatie kunnen jullie ook in onderling overleg afspreken. Ook bij de partneralimentatie wordt gekeken naar de behoefte en de draagkracht. Als er na aftrek van (eventuele) kinderalimentatie nog draagkracht is, worden er aan de hand hiervan afspraken gemaakt over partneralimentatie.

Wijzingen van kinder- en partneralimentatie

Na de scheiding kunnen veranderingen in inkomen of gezinssituatie van één van jullie ook leiden tot het wijzigen van de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie. Ook dan, wanneer de scheiding is afgerond, kan ik jullie begeleiden om tot nieuwe afspraken te komen.

Vragen? Neem gerust vrijblijvend contact op via het contactformulier of via de telefoon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Adresgegevens

Sabine Toornvliet
Tiendschuurstraat 30
8043 XS Zwolle
06-41 51 78 77
info@sabinetoornvliet.nl


logo mediation federatie nederland mfn